Tvrtka Autocesta Rijeka - Zagreb rješenjem Vlade pripojiće Hrvatske autoceste (HAC), a spajanjem dviju tvrtki stvorit će se uvjeti za ukidanje cestarina na krčkom mostu, potvrdio je jučer za Novi list ministar pomorstva Poslova, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Prema njegovim riječima, spajanje ARZ-a s HAC-om dio je sveobuhvatnog programa restrukturiranja cestovnog sektora u Hrvatskoj koji je započeo prije tri godine, a koji je dosad objedinio naplatu cestarina na autocestama kojima upravljaju HAC i ARZ i preinačio kreditne obveze ove dvije tvrtke. u to je vrijeme iznosio više od 3,7 milijardi eura uz reprogramiranje obveza Hrvatskih ceste, s kojima je ukupni dug cestovnog sektora iznosio pet milijardi eura.

Uštede

Spajanjem ARZ-a s Hrvatskim autocestama Vlada računa na dodatne uštede, prvenstveno spajanjem rada brojnih službi u obje tvrtke, ali i lakšim uvođenjem ranije najavljenog novog sustava naplate cestarine na svim autocestama, s izuzetkom Istarske Y, kojim upravlja Bina Istra. Spajanje ARZ-a s HAC-om provest će se na način da se ne poveća temeljni kapital HAC-a, a ministar Butković uvjeren je da će nova, jedna tvrtka biti financijski i organizacijski učinkovitija.

Naplata cestarine na Krčkom mostu mogla bi biti ukinuta 15. lipnja, rekao je novinarima u Rijeci ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.