chef Michael Gollenz

chef Michael Gollenz photo by losinj-hotels.com

Početkom rujna 2021. je https://guide.michelin.com/en/article/news-and-views/michelin-guide-croatia-2021-three-new-michelin-star-restaurants objavio tko su nove zvijezde na njihovom zvjezdanom nebu. Do sada je u Hrvatskoj ovu međunarodnu oznaku gastronomske izvrsnosti nosilo 7 restorana diljem zemlje, a njima su dodana tri nova. Među njima je i restoran Alfred Keller u hotelu Alhambra u Malom Lošinju https://www.losinj-hotels.com/en/dining/restaurant-alfred-keller/ kojem ovim putem čestitamo. Osoblju i glavnom chefu g. Michaellu Gollenzu želimo da ih nikada ne napuste strast i ljubav prema kuhanju, da uvijek teže perfekcionizmu i da budu uporni u dostizanju savršenstva!

Kako je sve počelo? Još u 19. st. su braća Michelin (Edouard i Andre, isti oni koji su napravili posao s gumama ?) proputovala svijet, prikupila informacije, a potom je Andre Michelin objavio prvi Michelinov vodič za vlasnike vozila u kojem je opisao gdje se može točiti gorivo, popravljati kvarove, ali i dobro jesti po Francuskoj. U današnje vrijeme braća Michelin bi bili digitalni nomadi i travel blogeri, a tada im je tehnologija omogućavala izdavanje popularne tzv. Crvene knjige kojom su stekli popularnost i uskoro su svi svjetski restorani željeli biti u njoj.

Između dva svjetska rata objavljeni su kriteriji za dodjelu zvjezdica jer ih restoran može dobiti maksimalno tri. Jednu zvjezdicu dobije ako je zaista vrlo dobar u svojoj kategoriji što u Michelinovom slučaju znači vrlo, vrlo, vrlo dobar kao što je restoran Alfred Keller u Malom Lošinju. Podsjećamo da je na samo 20 minuta vožnje od Ville Iginie. Za dvije zvjezdice restoran uz izvrsnu kuhinju mora imati i dobar ambijent. Ponosni vlasnici treće zvjezdice su restoranima s vrhunskom kuhinjom i kako piše na Michelinovoj stranici „zbog kojih se isplati putovati na drugi kraj svijeta“. Dok strpljivo čekamo drugu i treću zvjezdicu za restoran Alfred Keller vi rezervirajte svoj dolazak i uživanje u Villi Iginiji.

Još jednom, od srca čestitamo restoranu Alfred Keller i cijelom osoblju na uloženom trudu i kvaliteti koju su postigli!